Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
august 2017
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Miscarea serpilor

   Share
Utilizator de nivel “Cristal”  - MembruGeorgiana Stoian (19 iunie 2015)

deplasarea serpilor  sarpe 

Serpii au dezvoltat diverse modalitati de a se deplasa, pentru a compensa lipsa membrelor. Fiecare metoda implica folosirea diferita a coastelor si a muschilor atasati de acestea, dar depinde si de greutatea sarpelui, de viteza cu care trebuie sa se deplaseze si de tipul de suprafata pe care se afla.

Sarpe (Fotograf: Melinda)

Majoritatea serpilor pot utiliza diferite tipuri de locomotie, in functie de nevoi. Pe langa metodele explicate mai jos, atunci cand strabat zone cu nisip nefixat, unele vipere folosesc tehnica numita serpuire laterala.

Catararea

Pentru a se deplasa cu usurinta in habitatul lor, serpii de copac au corpul mai subtire si mai putin greu decat cei de sol sau de vizuina. De asemenea, au coada lunga, pe care o folosesc pentru a se prinde de crengi, si vertebre puternice care le permit sa treaca de la o suprafata de sustinere la alta. Vipera cu senzor termic, sau vipera lui Schultza, este un vanator nocturn, care isi localizeaza prada cu ajutorul ochilor mari si al senzorului termic.

Deplasarea liniara

Serpii grei si cei care se deplaseaza lent sau isi pandesc prada inainteaza uneori in linie dreapta, agatandu-se cu marginile solzilor ventrali de neregularitatile suprafetei. Astfel, pe masura ce sarpele se deplaseaza, schiteaza un traseu de tip unda.

Ondulare laterala

Folosindu-si pe rand toate punctele de contact al corpului cu neregularitatile solului, animalul serpuieste dintr-o parte in alta. Aceasta metoda este, de asemenea, folosita pentru inot si uneori pentru catarare.

Miscarea armonica

Cand se deplaseaza prin tunelurile lor, serpii de vizuina isi intind un capat al corpului, izbind in peretii tunelului, in vreme ce-si imping inainte celalalt capat.

Bibliografie

Animale. Ghid vizual complet al lumii salbatice. Coordonator David Burnie.Comentarii la acest articol
Nu a fost adăugat nici un comentariu.


Alte articole
Despre serpi

Unii serpi sunt specializati din punct de vedere al hranei, in vreme ce altii au o dieta diversificata, incluzand si alti serpi. Animalele mici sau cele care nu se pot apara sunt inhatate si inghitite; cele mai mari sau capabile sa riposteze trebuie anihilate cu ajutorul veninului sau prin sufocare inainte de a fi mancate.


Reptile

Reptilele au o respiratie exclusiv pulmonara. Tegumentul reptilelor este impermeabil. Din cauza adaptarii la viata terestra, pielea reptilelor este puternic cornificata.


Concepţii greşite despre şerpi

1. Parfumul iasomiei, al lemnului de santal şi alte parfumuri atrag şerpii. - FALS. Parfumul atrage insectele, insectele atrag broaştele, iar broaştele, care fac parte din hrana şerpilor, atrag şerpii.