Acest site este de vanzare.
Contact: 0749 041 069
Logare
Utilizator:
Parolă:
Ai uitat parola?

Nu ai cont? Crează-ţi unul, durează numai câteva secunde! Click aici.

e-pets.ro
august 2017
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   

Cazare cu animale

Asociatia pentru protectia animalelor Robi

Rase / Specii de pisiciPisici

Felidele descend din miacide, un grup de animale de pradă din păduri, apărut acum 60 de milioane de ani.

Primele piese paleontologice sunt datate din Oligocen (acum 34 de milioane de ani) când apare Proailurus, prima felină cunoscută, de dimensiunea unei pisici domestice și vânător redutabil în pădurile tropicale. 10 milioane de ani mai târziu, în Miocen, Pseudaelurus este strămoșul celor două mari linii de evoluție a felidelor: macairodontide (Machairodontinae) sau tigri cu dinți în formă de sabie și pisici mușcătoare. Macairodontidele au dominat în lumea animală din Miocen până în Pleistocen. Ultimii reprezentanți ai genului sunt Homotherium, cu colții asemănători unor iatagane, și marele și puternicul Smilodon, tigrul cu dinți ca săbiile, doi vânători care au dispărut acum circa 13 000 de ani. Dintre pisicile mușcătoare, felidele mari din grupul panterelor au trăit acum 5 milioane de ani, fiind o ramură din care lincșii s-au separate acum 3 milioane de ani, în Pliocenul inferior. Speciile actuale de pantere au trăit în cursul Cuaternarului, în ultimii 100 000 de ani.

Acum circa 9 milioane de ani au apărut strămoșii micilor feline din Lumea Veche, din rândul cărora face parte pisica sălbatică. Pisica sălbatică este originară din Asia, a apărut în Pleistocenul inferior prin specia Felis lunensis și s-a răspândit prin diferite specii în întreaga lume.

Felidele sălbatice s-au răspândit în întreaga lume, cu excepția Australiei, Madagascarului și Antarcticii.

Prin originea lor destul de recentă, diferitele specii de feline si-au menținut posibilitatea de a da naștere unor hibrizi, progenitura acestora fiind și ea fertilă. Asemănarea morfologică și relativa apropiere genetică dintre felide sunt și astăzi cauza discuțiilor asupra originii pisicii domestice, despre care unii cercetători afirmă că ar proveni dintr-un strămoș sălbatic unic, Felis silvestris, iar alții cred că ar fi rezultatul unor împerecheri între specii sălbatice diferite, ca pisica din Pallas (Otocolobus manul) și pisica din junglă (Felis chaus). Conform unor studii recente, pisica ar fi, se pare, forma domesticită de Felis silvestris, pisica sălbatică, o singură specie a cărei zone de răspândire se întinde din Scoția până în Africa, ajungând până în Asia.

În rândul diverselor subspecii de Felix silvestris cunoscute, cel mai probabil candidat la domesticire este pisica sălbatică africană, Felis silvestris lybica. Primele mărturii sigure despre pisici îmblânzite și domesticite datează de fapt din Egiptul Antic, în zona de răspândire a acestei subspecii, care este cea mai blândă și cea mai adaptabilă la contactul cu omul. Este posibil, așadar, ca pisica din junglă să se fi hibridat cu Felis silvestris lybica în primele etape ale domesticirii: s-a demonstrat că amândouă speciile au fost îmblânzite de egiptenii antici și au fost găsite unele fragmente de animale cu carcateristici intermediare, fapt care ar demonstra hibridarea.

După ce a fost domesticită, pisica s-a răspândit dincolo de granițele Orientului Mijlociu, intrând probabil astfel în contact cu subspecii diferite de pisică sălbatică și cu alte specii de feline.